Make your own free website on Tripod.com

Pogradec Albania - Pogradeci

Home | ENGLISH | TOURISM | BUSSINES | KULTURA | Contact Us
Lazgush Poradeci

Lazgushi, eshte poeti me i madh lirik. Simbol i qytetit te Pogradecit

 

Lazgush Poradeci-Emri i vertete Llazar Gusho (1899-1987). Personalitet i kultures shqiptare, poet lirik, perkthyes. Lindi ne Pogradec, studimet e larta i perfundoi ne Austri per Filologji (1924-1934). Ne krijimtarine e tij vend kryesor zene lirikat per dashurine, jeten, natyren, atedheun, vendlindjen si dhe lirikat filozofike. Permbledhjet me lirika: Vallja  e yjeve (1933),Ylli i zemres (1937) u botuan ne Rumani me perkujdesin e Mitrush Kutelit. Poezite e tij shpesh me frymezim popullor, kane nje varg te skalitur bukur e me ngjyra te rralla: Kenge Pleqerishte, Dremit Liqeri, Kroi i Fshatit tone, E mora shoqezen per krahu, Fryn veriu ne Mal te Thate etj.

 

      Perendim i vagelluar mi Liqerin pa kufir

      Po perhapet dal-nga-dale nje  pluhire si nje hije.

      Neper Mal e ner Lendina shkrumb' i nates qe po  bije,

      Duke sbritur qe nga qjelli permi fshat po behet fir...

 

      E kudo  krahin' e gjere me s'po qit as pipelim:

      Ne katund kercet nje porte...ne Liqer  hesht nje lopate...

      Nje shqiponje-e arratisur fluturon ne  Mal-te-Thate...

      Futet zemra djaloshare mun ne fund t shpirtit  t'im.

 

      Tere fisi, tere jeta, ra... u dergj... e zuri gjumi...

      Zoteroj  me kater ane erresira...

      Po tashi:

      Duke nisur udhetimin mes-per-mes ner  Shqiperi,

      Drini plak e i perrallshem po mburon prej  Shendaumi

PORADECI

  Mitrush Kuteli - Emri i tij i vertete Dhimiter Pasko (1907-1966).Lindi ne Pogradec. Personalitet i kultures shqipetare, shkrimtar, perkthyes, publicist dhe ekonomist. Mbaroi shkollen e mesme ne Manastir dhe te larten per Ekonomik ne Bukuresht. Disa nga veprat e tij jane: Nete Shqiptare (1938), Mall e Brenge (1943), Pylli i Geshtenjave (1958), Xinxifilla (1962). Tregime te mocme shqiptare (1965), Shenime Kritike (1944), Studime mbi Fan Nolin, Lasgush Poradecin etj. Beri shume perkethime cilesore .

BALTES SHQIPTARE
(fragment)
Tė dua, baltė shqiptare!
tė dua
egėrisht,
dėshpėrimisht-
si ujku pyllin,
si vala valėn,
si balta baltėn!
Se gjer mbi gju
jam brenda teje;
se lerė kam kėtu
si ati,
gjyshi,
stėrgjyshi.
Tė dua, baltė shqiptare,
se gjer mbi bel
dhe pėrmbi bel...

Enter supporting content here